Szent Rita baba-mama klub

Szent Rita baba-mama klub a Főplébánián
Alapítva: 2010

Szeretettel várjuk azokat a nyitott, közösséget kereső édesanyákat és babáikat, kisgyermekeiket, akik szívesen csatlakoznának aktív, befogadó csapatunkhoz! Baba-mama klubalkalmainkat minden második szerdán (páros heteken) tartjuk 10.00-12.00-ig a plébánia emeleti gyermek termében. (Szent István tér 21. ovis terem csengő!) 
Lift van, a babakocsit fel tudjátok hozni! A teremben az egész kicsi babákat szivacsokra is letehetitek, a nagyobbak vastag szőnyegen tudnak játszani. Sok játék, papír, színes ceruza várja a nagyobbacskákat. Etetni akár kisasztalnál is tudtok, szoptatni természetesen lehet! Téli időszakban ajánlott a gyerekeknek benti cipőt, tutyit vagy vastag zoknit hozni.

Válogatott fotók baba-mama klubunk életéből 2010, tehát a kezdetek óta erre a linkre kattintva tekinthetők meg. Első kisbabáink, totyogóink ma már iskolások.

Kisgyerekeket hoztak hozzá, hogy érintse meg őket. De a tanítványok elutasították őket. Amikor Jézus észrevette, helytelenítette. „Hagyjátok – mondta –, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa. Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, nem jut be oda.” Azután megölelte, és kezét rájuk téve megáldotta őket. Mk 10, 13-16

2018. év programjai

2018. ősz-téli alkalmai (10.00-12.00)

Szeptember 5. -   Visszaérkezünk a szabad nyárból a dolgos és kötött hétköznapokba. Kinek hogy sikerül ez a váltás? Milyen volt ez a nyár és mire számítotok a következő tanévben? Kinek milyen újdonságokat tartogat a közeljövő? Gyere és hívj új édesanyákat is!

Szeptember 19. - Vendégünk a Mom with Five blog írója, szerkesztője, az ötgyermekes édesanya: Riederné Fonyó Barbara.

Október 3. - Mit főzzek? Mikor főzzek? Hogyan főzzek? Hányszor főzzek? Mikor együnk meleget? Mit egyen a baba, a kisgyerek? Csomagoljak-e apának? Menütervezés a hétköznapokban, kis- és nagycsaládos bevásárlási, főzési tippek, trükkök, stratégiák. Mondd el, Te hogyan csinálod! Tanuljunk egymástól! Hozzátok el kedvenc szakácskönyveiteket, forrásaitokat!

Október 17.Vendégünk Csomóné Lindmayer Katalin dúla, az Anyatejmisszió alapítója, a Család-Váró sorozat elindítója. A szülésekről, a szülések alatt esetlegesen átélt traumákról, a feldolgozásról lesz szó. Miért érdemes időt, energiát (esetleg pénzt) áldozni egy feldolgozási folyamatra? Hogyan vegyük észre, ha van feldolgoznivalónk? 

Október 24: klubhelyiségünk közös NAGYTAKARÍTÁSA.

Október 31. - Hit a családban. Mikor, hogyan és mit érdemes bevezeteni a gyerekeknek? A kötődő nevelés és a hit összefüggései Dr. Papp Miklós Hit a családban c. előadása alapján. És Nálatok ez hogy van? RENDKÍVÜLI KLUBALKALOM AZ ŐSZI SZÜNETRE VALÓ TEKINTETTEL. Nagytesók, régi klubosok, gyermekfelügyelet a nagyobbaknak, közös pizzázás az alkalom végén!

November 14.Stressz a szülői létben: jó vagy rossz? Mit kezdjünk vele? Hogyan tudjuk a magunk javára fordítani a stressz elviselését? Beszélgetés egy KépMás Magazin cikk alapján. 

November 28. - Rend kívül és belül. Milyen hatással van a szülők lelkivilága a lakás állapotára? Fontos-e a rend egy gyermek életében? Hogyan tartsunk rendet magunk körül? Vendégünk a rendszerezz.com szerkesztője, négy gyermek édesanyja: Balatoni Edit

December 12. - tervezés/szervezés alatt

Tervek, ötletek 2019 év elejére: januárban (időpont egyeztetés alatt) vendégünk lesz Pölöskei Judit védőnő, aki 17 évig vezetett egy "legendás hírű" kispesti baba-mama klubot. Szeretnék meghívni a Három Királyfi Három Királylány Mozgalomtól valakit, aki a munkába való visszatérés nehézségeiről és az esetleges megoldásokról beszélne nekünk. Beszélgethetünk Kim John Payne új könyvéről, a Melegszívű fegyelmezésről. Remélem, eljön majd hozzánk egy művészetterapeuta hölgy, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik az aktív művészetterápia világában. Meglátogatja klubunkat a Gyerünk, Anyukám! oldal kitalálója, Kádár-Papp Nóri, és ha minden jól megy, talán egy zeneterapeutát is el tudok csábítani egy alkalomra.... meglátjuk!

 

VISSZATEKINTŐ

2018. tél-tavaszi alkalmai (10.00-12.00)

január 10. - Karácsony a családban: élmények megosztása, tapasztalatcsere. Mit hogyan éltünk meg, és mit csinálnánk legközelebb másként? Nehézségek és örömök az ünnepben családanyaként.

január 24. - Apakép, apaszerep. Milyen volt édesapánkkal való kapcsolatunk, és milyen most a gyerekeink kapcsolata az édesapjukkal?

február 7. - David Elkind: Hajszolt gyerekek. / A játék ereje. c. könyvek alapján: mennyire szippantja be a családot a felpörgetett életmód? Hogyan lehet lassítani? Kell-e? Miként érhetjük el, hogy a 21. századi hatások ne befolyásolják teljesen a gyerekeink életét?

február 21. - Nagyböjt kezdetén: a Szentlélek hogyan és mikor érintett meg az életedben? Mikor nyúlt bele az Úristen döntéseitekbe? - megosztások, tanúságtételek.

március 7. - Vendégünk a csaladtervezo.hu oktatója: Dervarics--Boros Ágnes. Mit kell tudni a Creighton-módszerről?

március 21. - Vendégünk az Aviva torna oktató. Itt felteheted a kérdéseidet! Mi az Aviva torna, mire jó és mire ne használjuk?

április 4. - Önismeret édesanyaként. Fontos ez? Dr. Papp Miklós morálteológus-lelkipásztor előadása alapján beszélgetünk a témáról.

április 18. - A mesék világa: hogyan, mikor és mennyit meséljünk gyermekeinknek? Meseterápia, mesepszichológia, meseolvasás. Minden, ami MESE!

május 2. - Vendégünk a gyermekágyas segítő/dúla: Miskovics-Kobza Zsuzsanna (alias Meső).

május 16. - A nyár tervezése kisgyerekekkel. Nyaralási tippek, ötletbörze és tapasztalatcsere. KÖZBEN vagy helyette: hordozási lehetőségek, L. Tóth Eszter hordozós tippjei, kipróbálási lehetőséggel.

május 30. - Vendégünk Diós Judit a Kossuth Rádió Vendég a háznál c. műsorának szerkesztője.

június 13. - A tanév utolsó alkalma! Kötetlen beszélgetés - lehetőleg a kertben.

 

Figyelem! Jó idő esetén a plébániakertben vagyunk, így készüljetek! (Kis takaró a kisebbeknek, játszós ruha a nagyobbaknak.)