B év nagyböjt 1. vasárnapja 2021

B év nagyböjt 1. vas 2021 Mk 1, 12-15 - A  pusztai megkísértés

Kedves Testvérek!

„Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába.”  Így szólt a mai rövid evangélium első mondata.
Márk evangélista úgy mutatja be Jézust, mint akivel egy új korszak kezdődik. Örömhírt hozott, vele elközelgett az Isten Országa. Egy olyan világ, ahol a Sátán legyőzhető, uralma megtörhető. Jézus ezt tanításával alátámasztotta, példájával és életáldozatával bemutatta. Márk evangéliumának egyik alapmotívuma, hogy Jézus miként harcol a Sátánnal, hogyan űz ki ördögöket. Ennek a küzdelemnek első alkalma a pusztai megkísértés. A nagyböjt kezdetén talán jó lenne nekünk is szembenézni azzal, hogy a mi életünkben hogyan jelentkezik a Sátán, mit is jelent a kísértés. Mik azok az életünkhöz tartozó tények, tapasztalatok, élmények, amelyek el akarnak téríteni a jézusi útról, rossz irányú vonzást jelentenek számunkra.
A nagyböjti szent negyven nap valami olyasmit jelent, hogy erre a rövid időre -  ki kell menni, ki kell vonulni a világból, azaz szükségünk van az elcsendesedésekre, imádságra!
- Engedjem én is, hogy a Lélek vigyen, irányítson… Nagyböjtben különösen is figyeljek: mire indít a Lélek?
Jézus a Lélek indíttatására ment a pusztába, de közben megkísértette a sátán.
- Abban a folytonosan megújuló küzdelemben, melyet Jézusnak egész életen keresztül a Sátánnal kellett vívnia, saját küzdelmünkre ismerhetünk. Neki is választania kellett a pusztában Isten igéjének, vagy a földi kenyérnek tápláléka között. Isten vagy a bálványok között. Hogyan fejlődhet, alakulhat a világ? Úgy, ha választunk a jó és a rossz között, és persze a jót választjuk. Ha nem volna választási lehetőség, nem is lenne fejlődés az emberiség történetében.
A kísértés nem csak annyit jelent - átadjuk magunkat a rosszra való csábítás kockázatának, hanem sokkal többet. Azt, hogy erősen állást foglalunk, vajon a kényelmes élet biztonságát választjuk-e, vagy pedig bizalommal ráhagyatkozunk Istenre, még ha egyénileg, vagy közösen, nem is látjuk pontosan, hova vezet utunk.
Egy példát hozok.
Bodor György zugligeti plébános atya, régi pap barátom, nagy beteg, már a 15. sugárkezelésnél tart. A következő a történetet osztotta meg:
„Már napok óta figyelem a váróteremben az 5-6 éves forma kisfiút. A kezelések miatt foltokban a haja, fején műtéti seb nyomai. Mindig az édesapja hozza. Amíg várakoznak a sugárterápiára, egy képeskönyvből olvas fel a fiatal apuka a fiának. Sohasem mesekönyvből, van, amikor tengeri halakról, gombákról, ma éppen a dinoszauruszokról. Türelmesen, érthetően, jól tagoltan. Érződik, hogy a fiának olvas. A fia figyel, néha hozzászól, vagy okosan kérdez. Azután a hangszóróban elhangzik a számuk, nem kapkodva összeszedik a kis cuccaikat és bemennek az öltözőbe.
Én pedig újra elgondolkodok. Nagyon nem kellene egy kisfiúnak itt lennie, idős, beteg, tolószékes emberek között, levegőtlen, ablaktalan alagsorban ücsörögni. Sokkal inkább kis barátaival a szabadban játszani, szánkózni, szaladgálni, sokat nevetni.
Persze a másik oldal, hogy naponta minőségi időt tölt művelt apukájával, talán észre sem veszi mennyi kultúrát szív magába. Más lenne az életük, ha nincs ez a betegség? Egészen biztos.
De talán érdemes elgondolkodnunk, mennyi titok vesz bennünket körül. Hány és hány kérdés van, amire nem tudjuk a választ. Az ilyen élethelyzetek alázatra tanítanak bennünket.”
Eddig Gyuri atya beszámolója.
      Amikor azt halljuk Jézustól a kísértése után: „Térjetek meg!”, azt is jelenti, hogy szembenézek a kísértésekkel, amelyek körülvesznek, megvizsgálom azokat, és felveszem velük a harcot.
A kisfiú számára az édesapja volt, aki tanítja, tanította őt a betegség közben.  Ki az én tanítóm, lelkivezetőm, akivel meg tudom beszélni kísértéseimet, gyengeségeimet?
Szentatyánk Ferenc pápa mondta néhány évvel ezelőtti nagyböjti üzenetében:
„Azok a „sarlatánok” is hamis próféták, akik egyszerű és azonnali megoldásokat kínálnak a szenvedésekre, olyan gyógyírt, ami azonban teljesen hatástalannak bizonyul. Hány és hány fiatalnak kínálják hamis megoldásként a kábítószert, az „egyszer használatos” kapcsolatokat, a könnyű, de becstelen pénzszerzést! Hányan vannak, akiket hálójába vont a teljesen virtuális élet, ahol a kapcsolatok könnyűnek és gyorsnak tűnnek, hogy azután drámaian bebizonyosodjon: nincsen semmi értelmük. Ezek a csalók, akik értéktelen dolgokat kínálnak, elveszik cserébe azt, ami sokkal értékesebb: a méltóságot, a szabadságot és a szeretetre való képességet. A hiúság csapdája ez, amikor a páva szerepét játsszuk, azután nevetségessé válunk, és onnan nem lehet visszafordulni. Nem kell ezen csodálkozni: az ördög, aki „hazug és a hazugság atyja” (Jn 8,44) mindig jóként mutatja be a rosszat és igazként a hamisat, hogy összezavarja az ember szívét. Mindnyájunk számára feladat ezért szívünkben megvizsgálni, nem fenyegetnek-e ezeknek a hamis prófétáknak a hazugságai. Meg kell tanulnunk, hogy ne álljunk meg az azonnali, felszínes szinten, hanem ismerjük fel, mi hagy bennünk jó és tartós nyomot, mivel Istentől jön és valóban a javunkra szolgál…”
Lezárva a témát:
A Lélek visz a pusztába. A világban vannak, lesznek jó és rossz emberek. A jó Isten felkínálja a lehetőséget, de nem Isten kísért bennünket. Szeretetéből kapott szabadságunk velejárója minden próba, amellyel bizonyságot tehetünk hűségünkről. Ahhoz, hogy ezeket kiálljuk, Jézus szava és példája szerint is komoly segítséget jelenthet a böjt és az imádság. Ez nem mentesít a kísértésektől, de lélekben felvértezve, megerősödve vívhatjuk meg mindennapi harcunkat.
Hova visz a Lélek? Félsz, hogy Krisztus a nagy rabló? Megfoszt szabadságodtól, vidámságodtól, kényelmedtől? Sőt magával is visz a végső, a teljes önkiszolgáltatás világába, pusztájába? Igen, Krisztus elrabol! El akar vinni a mennyei boldogságba, az ahhoz vezető útra.

Uram, Jézus Krisztus!
Te evangéliumoddal, az örömhírrel ajándékoztad meg az egész emberiséget, és azt várod tőlünk, hogy ebben az örömhírben éljünk, mert a te világod végtelen lelki béke, öröm, és boldogság. Milyen nehéz elfogadnom, hogy az örömhír útjának első lépése a puszta, a kísértés legyőzése. Ezért kérlek, űzd el lelkemből a kicsinyhitűséget és szomorúságot. Adj gondolataimnak jó szárnyakat, és vedd el tőlem a reménytelen gondokat. Azért is könyörgök a lelki megtisztulás útján, a kísértő legyőzése után a több örömért, hogy másokat is örömre hangolhassak. Ehhez add a mai vasárnapon erődet. Ámen!