2021.12.24

26/ Advent 4. hete: december 24 (péntek)

A mai evangélium Szent Lukács evangélistától való (Lk 1,67-69)

- Kiemelt értelmező mondata így hangzik:

„Zakariás hálaéneket zeng gyermeke, Keresztelő János születése feletti örömében.”

Végre egy férfi példakép, aki ki meri mutatni érzelmeit.

Az életutunk keresésében figyelembe kell-e vennünk érzelmeinket? Mennyire meghatározza a hivatásunkat az, mit érzünk a másik személy iránt, Isten iránt? Érzelmeink segítik vagy zavarják az életutunk keresését?

Olyan világban élünk, amikor egy férfinak sokkal nehezebb megélnie, kimutatnia mély érzéseit a nyilvánosság, mások előtt.

Ha nő vagy, akkor be kell vetned minden női praktikát: férfi nemű párod, barátod, gyermeked ne érezze nőies, vagy rá erőszakolt viselkedésnek, ünneplésnek a társadalmi érintkezést, hanem tudjon természetesen viselkedni.

Ha férfi vagy? Tedd fel magadnak a kérdést:

Megdöbbentenek néha egyes reakcióid? Néha felszínre törnek olyan gondolatok, melyek elgondolkodtatnak: ezt honnan szedtem? Az énem öntudata: ki vagyok én magammal szemben, és Istennel szemben?

Uram, Jézus!

Akarom, vagy nem is akarom? Sokszor felvetődik bennem ez a kérdés!
Mire kérlek ezért? Tedd meg, Uram, hogy legalább annyira akarjam, amennyire nincs hozzá kedvem!  Tudom, a döntéshozatalnak sokszor kanyargós és izgalmas útjai. Sokszor úgy érzem: "Ez is tetszik, az is csábít!" – De ha jól döntöttem, merjek háladalra fakadni! Segíts, hogy legyenek igazi örömnapjaim életemben!

Mai jó elhatározásom:

A mai napra, és a holnapi ünnepre tegyek mindent félre. Csak két dolog legyen a szívemben: az Úr Jézus ünneplése, és a szeretteim. Teljesen csak értük, és velük!

 

Azt adventi elmélkedések, gondolatok sorozata ezzel véget ért.

Mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok!

Horváth Zoltán s/s plébános atya, Újpest.