2021.03.29

Március 29, Nagyhétfő

Jézus Betániában vendégeskedik, Lázár, Mária Márta házában. (Jn 12,1-11)
„Ott vacsorát készítettek neki. Márta felszolgált, Lázár azok között volt, akik vele ültek az asztalnál. Mária pedig fogott egy font igazi, drága nárduszolajat, megkente Jézus lábát, és hajával törölgette azt.”
A szeretett vendég megajándékozása, és az ajándék elfogadása.

Ima:
Uram, Jézus! A mai napon arra kérlek, segíts, hogy sohasem menjek üres kézzel, üres szívvel a templomba a veled való találkozásra. Valamint fordítva, ha szívembe várlak, készítsek lakást benne, illő fogadást.
Ünnepek jönnek. Most különösképpen is készülni akarok a veled való találkozásra. Mit vihetek neked? Egy font olajat? Azt ugyan nem: de ünneplő ruhába öltöztetem testemet. Beleteszem zsebembe a font nárduszolaj árát perselypénznek. Megtartom az egy órás böjtöt: azaz ebben az órában, ahogy közeledem a templom felé, eltávolítok mindent, ami elvonna a veled való találkozástól. Akkor is ezt teszem, ha most a Szent Háromnapban csak szentsír-látogatás van a templomban, mert nincs nyilvános istentisztelet. Most így találkozom veled.
Aztán, amint a vendégségben feldíszítjük a terített asztalt, én is feldíszítem szívemet, hogy jó helyet találj benne. Díszítem lelkem szép énekléssel, közösségi imával (mégha online tudok csak bekapcsolódni, úgy is). Ha megfelelőnek találsz, térj be hozzám, maradj nálam. Várlak.

Napi gondolkodó:
Szeretnék tanulni a mai evangéliumból: szívből adni, és szívből elfogadni.
Mária nagy értékű ajándékot adott, Jézus pedig elfogadta. Habár lehetett volna szegényekre is fordítani, akiknek bizonyára jól jött volna a drága olaj ára.
Én mit viszek ajándékba Jézusnak? Hozzájárulást a templom költségeihez?
Mit adok neki mai imámban? Ajánljam fel ajándékul szerető szívemet.
Jézus elfogadta a drága ajándékot.
Ha engem ajándékoznak, azt jó szívvel tudom fogadni?
Jézus viszonzásul a béke légkörét teremtette meg ott a vacsorán.
Engedjem, hogy ezen a héten az ima elérje bennem azokat a területeket, ahol gyógyításra és megbocsátásra szorulok. 
 - Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket!