2021.03.28 Virágvasárnap

Március 28, virágvasárnap, az Úr szenvedésének vasárnapja

A Jeruzsálemi bevonulás evangéliuma (Mk 11,1-10) így üdvözli Jézust: „Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldott atyánknak, Dávidnak közelgő országa! Hozsanna a magasságban!”
Ezekből a köszöntő szavakból árad a vallásos lelkesedés.

Ima:
Uram, Jézusom!
Jeruzsálemi bevonulásodkor a tömeg spontán, szívből cselekedett. Amikor felkiáltanak: _ Hozsanna! – árad belőlük a lelkesedés, az üdvrivalgás. Aztán néhány nap múlva a zsidó vezetők megváltozatják a tömeg hangulatát, ellened.
Amikor én a veled való találkozásra készülök, mindig ilyen örömteli, lelkes, és hálás lelkületet szeretnék a szívemben. Így akarlak köszönteni minden szentmisében, segíts ebben!
Jézusom! Ugyanígy történt ez nálunk is, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszuson. Milliós tömegek ujjongtak, köszöntöttek. Aztán jött egy világégés, egy hit nélküli diktatúra, és máris elfelejtettek téged.
Most szeptemberre hogyan zajlik majd? Most épp a közöny, a langyos vallásosság, a kiégés korszaka van. Vajon a járvány elmúlta meghozza-e a fordított folyamatot?  Uram, én úgy tervezem, hogy rajtam ne múljék. Lelkesedéssel, őszinte szívvel szeretnélek köszönteni minden nyilvános szentmisében, szentségimádásban. Segíts Uram Jézus, hogy semmilyen körülmény, közhangulat ne vegye el lelkesedésemet, sőt fokozza érdeklődésemet, és adja meg a hála tiszta érzését. Ámen!

Napi gondolkodó:
A jeruzsálemi bevonulásnál az emberek spontán módon cselekedtek. A hívő zarándokok nem készültek előre, azt teszik, ami a szívük mélyén van. Feltör belőlük a Hozsanna!
Vajon, ha engem hirtelen, készületlenül érne a találkozás Jézussal, mit tennék? Ha elmenne mellettem egy körmenet, mit tennék, csatlakoznék, szégyellném, vagy csak kíváncsiskodnék?  Mi történik, ha elmegyek egy templom előtt, és megszólal a harang? Keresztet vetek, magamban imádkozom, vagy semmit nem jelent érzelmileg? Hogy szoktam elmenni egy vallásos jelkép, például útszéli feszület mellett? Keresztet vetve, imádkozva?
Ha világi ünnepség van, és elhangzik a felszólítás: hallgassuk meg a magyar Himnuszt, keresztényként csak hallgatok, vagy éneklem, imádkozom is hangosan?
Étkezések előtt és után mikor imádkoztam utoljára az asztali áldást: egyedül, közösen?
Ha egy szép egyházi ünnepséget látok, sok virággal, dísszel az oltáron, mit gondolok? Minek ez, fölösleges pénzköltés? Vagy arra, hogy gondolatban hadd tegyem én is oda virágomat Jézus elé?
           Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket!