napi erősítő 2020.12.23.

Holnap jön az utolsó elmélkedés……

Erősítő gondolatok karácsonyig: ieiunium gaudiosum, az örvendező böjt!

43. December 23, szerda

ALLELUJA
Ó, Emmánuel, törvényhozó Királyunk! Te üdvözíted a reád várakozó népeket: Jöjj, és üdvözíts minket, Urunk, Istenünk! 
Ó Emmanuel! Velünk az Isten!

Isten mindenhol, és mindenben jelen van. Azokban is, akik nem vesznek róla tudomást. Az ő jelenléte nem függ az elfogadástól, fogadtatástól. Jelen van, mert szeretetből teremtette a világot, és gondoskodik is róla.
Egy a Szentestére átlagosan készülő családban az apuka hozza a meglepetést, és beszól az anyukának. Jöhet már a kis Jézuska? És az anyuka kiszól. Még nem! Még nem végeztem a takarítással, a sütéssel, még nincs feldíszítve az asztal. És ha minden kész van, akkor szól: most már jöhet a Kis Jézus! Ez aranyos történet, de a valóságban mindig jön, mindig velünk van. Szeretetét nem kell, nem lehet kiérdemelni. De nem szabad kifelejteni sem, mert nélküle nem tudunk tökéletesek lenni.

Velünk van, és a te életedbe is be akar lépni, és nem lehet feltételt tenni: Most már jöhetsz kis Jézus! A felnőtt Jézus sem támasztott semmilyen előfeltételt, egyetlen találkozáskor sem mondta senkinek, csak akkor állok veled szóba: ha előbb meggyónsz, ha előbb megbocsátsz, ha előbb jóváteszed, ha előtte kitakarítod a lakást, akkor megyek vendégségbe. Egyetlen feltétel volt: a nyitott szív. Fordítva történt, aki megérezte, hogy Velünk az Isten, az, mint Zakeus, megnyitotta házát, négyszeresen nyitotta meg erszényét. Az én életembe is be akar lépni: itt és most, és mondja: a te házadban kell ma este megszállnom! És amint velünk van meg is akarja változtatni életed kerekét: Lelki erőt, lelki békét hoz, sebeket kötöz be és gyógyít. Ha elfogadjuk az általa hozott szeretet életünk fonala, kimenetel alapvetően megváltozik. az ő szeretete a mi életünk része és szeretete is lesz.
Az Istentől karácsonykor kapott nagy-nagy ajándék nem egy erkölcsi törvénykódex, vagy egy új filozófia, hanem Ő maga! A kereszténység jóval több, mint egy sor parancs. Mindenekelőtt jelenlét: Emmanuel - velünk az Isten! Velünk van, amikor bajban vagyunk - hogy kimentsen minket. Velünk van, amikor szenvedünk - hogy könnyeinket letörölje. Velünk van, amikor elesünk - hogy segítsen felállni. Velünk van a gyengeségben - hogy erőssé tegyen, hogy megerősítsen. Velünk van a halálban - hogy bizakodóvá legyünk. És igen, véglegesen velünk van halálunk után is, egy olyan helyen, melyet "szem nem látott, emberi fül nem hallott, amit az emberi szív fel nem fogott" (1Kor 2,9), a helyen, amit Isten az őt szeretőknek készített.
      „Ó Jézus Krisztus, köztünk lakó Istenség, ki „EMMÁNUEL” neveddel jelzed, hogy velünk akarsz lakni. Te vagy nekünk az út, az igazság és az élet, hiszen életünknek nem betűvel írt törvény szab törvényt, hanem te magad lettél isten-emberi mivoltodban törvényünk és törvényhozónk. Jöjj és segíts, hogy ennek a szent Törvénynek útján tiszta szívvel járjunk.”

Idézet a nap egyik szentjétől:
Kenty Szent János áldozópap
(+1473) a krakkói egyetem tanára.
Sok fordítást végzett. Lapszéli jegyzetei, megjegyzéseit idézem: Minden mű elején ez állt: „In nomine Domini!” Az Úr nevében!” – Leírja érzéseit: „Ezt hajnalban fejeztem be.”  - „Ezt csak azért írtam le, hogy a lustaságot és az unalmat elűzzem magamtól.” - „Ennek a másolása volt a legnehezebb.” – A kollégium falára ezt íratta: „Ne támassz zavart, mert nehéz rendet teremteni!”

A december 25-i, délelőtt 9 órai karácsonyi szentmise közvetítésének a linkje:

https://youtu.be/54dE9p3-N3A