Napi erősítő 2020.12.15.

Erősítő gondolatok karácsonyig:

ieiunium gaudiosum, az örvendező böjt!

25. December 5, szombat

 

ALLELUJA
Isten a mi bíránk, a mi törvényhozónk és a mi királyunk, * ő üdvözít minket. Iz 33,22 – 5. t

Bíró, és király? Mind a kettő törvényt, törvényeket hoz. És ennek örülnünk kel? Az üdvösség útjához, eléréséhez szükségünk van olyan feljebbvalóra, aki törvényekkel lát el bennünket? A zsidók egykoron nem gazdagságukra, építészetükre, olimpiáikra, iskoláikra lehettek büszkék, mint például a szomszéd népek közül a fejlettebb görögök. Arra lehetek büszkék, hogy egyetlen népnek sincsenek olyan törvényei, mint nekik!

És hol van olyan nagy nép, amelyiknek oly tökéletes parancsai és szabályai volnának, mint az az egész törvény, amelyet ma elétek tárok? …. Te megtapasztalhattad, hogy fölismerd: az Úr az igaz Isten, nincs más rajta kívül. (Mtörv 4, 8 és 35)

Isten az élet útjának megmutatására szánta a törvényt. A hívő számára Isten törvénye útmutatás az életre és a jóra. Ebben az értelemben énekelnek róla például a zsoltárok szerzői. Az élet azonban tele van nehézséggel (néha még gonoszsággal is), ezért menekül a hívő ember Istenhez oltalomért. Tudjuk viszont azt, hogy ha Isten – akár büntetéssel is – parancsolatainak megtartására kényszeríti az embert, ezzel az élet útjára vezeti, és boldogságát szolgálja:

Boldog az az ember, akit te megfenyítesz, Uram, és megtanítasz törvényedre. (Zsolt 94,12)

Uram, Jézus! Add, hogy egyházunkban a béke és egyetértés uralkodjék, hogy tiszteletben tartsák az imát és Isten törvényét, és hogy a törvény megtartása ennek szeretetét is jelentse. Urunk, igaz közbenjárónk  az Atyánál! Te jól  ismersz minket és  ismered szükségleteinket. Engedd  csak azt kérnünk, ami javunkra szolgál,  és ami lelkünk üdvösségéhez  szükséges.

 

Idézet a mai nap egyik szentjétől:

Boldog Nicolas Stenon (Stenon Miklós) dán püspök, a modern geológia megalapítója (+1686), konvertita. evangélikusból lett katolikus!

Mottója a következő volt: "A kísérlet pontossága, reprodukálható eredmények".

„Tisztességes az, amit látunk, igazságosabb, amit észleltünk, legszebb, ami még mindig fátyolban van.”

„Az ember vétkezik Isten fensége ellen azzal, hogy nem hajlandó a természet saját műveibe belenézni. - Tegyük Isten lábai elé bűneink szennyezett ruháit.”

 

 

Szentmise közvetítés Az Egek Királynéja Nagytemplomból, december 6, advent 2. vasárnapján, 9 órakor.

A dec. 6-i vasárnapi szentmise linkje: 

https://youtu.be/iJeYwHJoI-8