Adventi gondolatok: december 10, csütörtök

December 10 csütörtök

-  A nehéz napokban egymást bátorítani kitartásra.

Tudod, hogy az Újszövetségben 57 alkalommal fordul elő az egymás névmás? Nem véletlenül!

A mai olvasmányokban akár Izajás próféta jövendölését tekintjük, akár Máté evangéliumából Keresztelő János alakját: egyértelmű mind a kettőből a hit folytonossága, az egymástól nem csak örökölt hit, hanem az egymást bátorító hit.

Zsid 3,13:

Lelkesítsétek egymást minden nap, amíg a "ma" tart.

Sajnos jönnek olyan napok, amikor nem minden sikerül. Sőt néha reménytelennek tűnő lehet egy-egy helyzet. Ilyenkor nagyon jól jön egy hozzánk közel álló személy bátorítása. Ahhoz azonban, hogy lelkesíteni tudjunk, vagy át tudjuk venni mások bátorítását, nekünk maguknak is lelkesnek kell lennünk. Van, ami sokadik nekifutásra sem megy. Ilyenkor a legtöbb ember hagyja, hogy eluralkodjék rajta a reménytelenség, kétségbeesés, a fáradtság. Lehet más fajta út is? Igen, az előzőleg már sokszor megélt pozitív tapasztalatra hagyatkozni. Olyan napokra, élményekre, amikor megéltem magamban Isten erejét, örömét. Lehet, hogy per pillanat nem látom a megoldást, de átengedem magam, sőt az engem körülvevő terepet is Isten Szentlelkének, hagyom, hogy ő munkálkodjék bennem. Ha nem örömmel vagyunk keresztények, nem egymást támogatva, nem, hogy másokat nem tudunk lelkesíteni, hanem éppen ellenkezőleg hitünk nem vonzó, hanem taszítja a kívülállót.

Reggelente, amikor felébredsz, légy tudatában, hogy ma is valaki számára példa leszel. Jó, vagy rossz példa. Remélhetőleg valakit inspirálni fogsz, hatással leszel az életére, és remélhetőleg arra fogod ösztönözni, hogy feljebb emelkedjen. Annak semmi értelme, hogy a pesszimizmusban erősítsük egymást, mint azok a rossz barátnők, akik sirattatják egymást, hogy unják például a gyest, otthon a gyerekkel, unják férjüket, stb. A kisugárzásod személye lehet egy családtag, barát, munkatárs, vagy éppen a kisbolt pénztárosa, akinek az életére pozitív hatással lehetsz. Isten is azt szeretné, ha bátorítanád a körülötted élőket. Szüksége van rád, hogy buzdíts és felemelj, mert te Őt képviseled ezen a földön. Az Ő jóságának példája lehetsz a környezeted számára.

Tudd meg, hogy értékes, fontos és jelentőségteljes vagy! Isten arra hívott el, hogy te is  buzdíts, és ha kell, ints vagy áldj. Légy kreatív, és találd meg a módját, hogyan tudod bátorítani az embereket, mert te vagy Jézus keze és lába ezen a világon.

Szent Ágoston imája:

Add Istenem, hogy szeressük egymást!  Add, hogy minden embert szeressünk, még ellenségeinket is; nem azért, mivel testvéreink, hanem hogy azok legyenek! Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri szeretet, a testvér, mint olyan iránt, és az ellenség iránt, hogy a szeretettől testvér legyen. Add megértenem, hogy amikor egy barátot szeretek, egy testvért szeretek; már velem van, már bekapcsolódott a minden embert átfogó egységbe. Add, Uram, hogy szeressek, és testvéri szeretettel szeressek!  Áradjon egész szeretetem a keresztények felé, az Egyház minden tagja felé, ó, Jézusom!  Add, hogy szeretetem kiterjedjen az egész világra, a te szereteted által, hogy tagjaid átöleljék az egész világot!