Adventi gondolatok: december 7, hétfő

December 7, hétfő Szent Ambrus

 

A hét napra a közösség ereje:

-  A béna, a hordágy, és a segítők: melyik vagy?

Ennek az evangéliumi bénának volt néhány segítője, barátja 3-4-5? Nem írja az evangélium. De elegen ahhoz, hogy Jézus elé vigyék. Olyanok, akikre számíthatott a bajban. A mai világ rengeteg embert hagy a bajban, egyedül, akire csak teherként tekint a társadalombiztosítás, a társadalom. Vajon én hány segítő emberre számíthatnék? És hányan vannak, akik fordítva számíthatnának rám?

Pár ember fogja és kibontja Jézus fölött a tetőt, hogy leeresszék a bénát. Jézus csodája nekik is szól. Nekik, akik felismerték, hogy itt az idő angyalként Jézushoz vinni az elesetteket, azokat, akiknek nincs embere. A tetőt is kibontó, segítőkész emberek hitét látva jelenti ki Jézus: „Ember! Bocsánatot nyertek bűneid! (…) Kelj föl és járj!”

Induljunk napi, heti munkánkra, ha szükséges, bontsuk ki a tetőt, romboljuk a le a falakat: vigyük el Jézushoz, azokat, akiknek nincs embere. És a végén mielőtt folytatnánk, újrakezdenénk ezt az örökös munkát, mondhatjuk: ,,Ma csodálatos dolgokat láttunk.”

Uram Jézus! Add, hogy soha ne sajnáljam a fáradságot és az odafigyelést mások szükségleteire!

Uram, te nem akarod, hogy magatehetetlenek, bénák legyünk, vagy mindenben másokra szoruljunk. Erőt adsz, ösztönzöl, azt mondod, hogy keljünk fel, fogjuk ágyunkat és járjunk. Életet adsz, teljesebbet, mint korábban volt. Nincs idő az önsajnálatra, vagy színlelt gyámoltalanságra.

Két ima a mai nap szentjétől. Szent Ambrus püspök, himnuszköltő.

Krisztus-keresés

         Kiknek osztatik ki égi malaszt étke?

         Lesd szavam, tanuld meg! Nem a tunya népre!

        Nem kik városokban, mint a zsinagógán,

        Nagy világi rangban pompáznak palotán.

        Arra, Krisztus után ki jár pusztaságba!

        Föl nem fuvalkodó lel majd Krisztusára!

        Ilyenekhez Isten Igéje tisztán szól,

        nem világról, kincsről: hanem Mennyországról.

 

Mária, te sohasem kételkedtél,  ellenben mindig hittél,  és el is  nyerted hited jutalmát. "Boldog vagy, mert hittél."  Mi  is  boldogok  vagyunk azonban, mert  hallottunk  és hittünk:  minden  hívő lélek  megfoganja  és megszüli Isten szavát és elismeri az Ő műveit. Eszközöld ki, ó Mária, hogy bennünk  legyen a te lelked, s úgy  dicsőítsük az Urat; hogy bennünk legyen a te lelked, és úgy ujjongjunk Istenben. Bár testileg egyedül csak te  vagy Krisztus anyja, a  hitben mi is  mindnyájan életet adhatunk  neki. Ó Mária,  segíts,  hogy befogadjam magamba  Isten Igéjét!

 

Követünk téged, Úr Jézus, de hogy követhessünk, ragadj meg bennünket, mert tenélküled senki sem képes felemelkedni. Hiszen te vagy az út, az igazság, az élet, a képesség, a hit, a jutalom. Végy fel bennünket, mint út, erősíts, mint igazság, éltess, mint élet.