December 7, péntek

December 7, péntek: Szent Ambrus püspök, egyháztanító, himnuszköltő

Napi gondolat: Mt 9,27-31

„Könyörülj rajtunk, Dávid Fia!” - Mi is együtt kiáltunk a két vakkal az Úrhoz! Mert annyi, de annyi hibát vétünk nap, mint nap. Könyörületedre szorulunk Uram, mert különben elveszünk.

„Hiszitek, hogy meg tudom tenni?” -  Uram, oly sok csodát tettél. Most mi is rád bízzuk az életünket. Persze olyan is előfordul, hogy nehezen fogadjuk el, amit kapunk, ami a sorsunk. Nem hisszük el igazán, hogy jót akarsz nekünk. Megyünk a magunk feje után. Egész életünk készülődés a veled való találkozásra, mégis gyakran elveszítjük az irányt a mindennapi dolgokban. A nagy igent kimondtuk, de az aprópénzre váltás sokszor nehéz. Azonban bíznunk kell benned, hogy nem hagysz el minket, fogod a kezünk!

„Legyen nektek hitetek szerint!” Nagyon fontos, hogy mit gondolunk, és mit akarunk elérni, hogy valóra is váljék. Tiszták legyenek a szándékaink, nehogy meg kelljen lepődnünk az eredményen, hogy mi nem is ezt akartuk valójában. Belülről, a szívünk mélyéről kell, hogy fakadjon a hit, amellyel követünk Téged, Uram, tudom, hogy a felszínes, át nem gondolt, meg nem rágott gondolatok félrevisznek, szétválasztanak, nem pedig összekötnek minket.

„Ekkor megnyílt a szemük.” Add, Uram, hogy megnyíljon a szemünk, és hirdessük a Te Országodat, vigyük a jó hírt mindenfelé, amerre járunk!

 

Szent Ambrus imája

Mária, te sohasem kételkedtél, ellenben mindig hittél, és el is nyerted hited jutalmát. "Boldog vagy, mert hittél." Mi is boldogok vagyunk azonban, mert hallottunk és hittünk: minden hívő lélek megfoganja és megszüli Isten szavát és elismeri az Ő műveit. Eszközöld ki, ó Mária, hogy bennünk legyen a te lelked, s úgy dicsőítsük az Urat; hogy bennünk legyen a te lelked, és úgy ujjongjunk Istenben. Bár testileg egyedül csak te  vagy Krisztus anyja, a hitben mi is mindnyájan életet adhatunk neki. Ó Mária, segíts, hogy befogadjam magamba Isten Igéjét!

Szentek

Szent Ambrus püspök, egyházatya + 397

Szent Anianas, a francia Chartres püspöke, 5. század

Szent  Maria Giuseppe Rossello, az Irgalmasság Anyja Kongregáció alapítója + 1888

200 afrikai vértanú: azok az ókori személyek, akinek nincs külön ünnepe

Szent Polycarp és Theodóra antiochiai vértanúk, ókor

Szent Servus + vértanú, afrikai vandálok ölték meg 484

Piacenzai Szent Viktor püspök + 357

Kérdések-válaszok

Miért adventi koszorú? Miért fehér, vagy lila gyertya?

Az első, adventi koszorút a 19. század közepén egy német lelkész készítette el, Johann H. Wichern, aki a rá bízott nevelőintézeti fiúknak akarta élményszerűvé tenni az adventet. Ez akkor 23 gyertyából állt. A szokás gyorsan terjedt, és viszonylag hamar felváltotta a négy gyertyás változat, jelképezve a négy adventi vasárnapot, ami a karácsonyt előzi meg. Volt egy fa, melyen elvesztettük az örök életet a Paradicsom kertben. Volt egy fa, mely visszaszerezte az örök életet, a Golgota dombján. Az örökzöld ágak már előképei ennek a fának. Az adventi koszorú nem része a katolikus liturgiának, de ma már mindenütt megtalálható.

Hogy milyen gyertyát használt az első koszorún a német lelkész? Hát sárgásat, mert faggyúgyertyát használt az volt olcsó. Akkor még nem volt festett gyertya. Valaki kitalálta, hogy 3 lila és egy rózsaszín gyertya az régi hagyomány. De nagyon rövid volt az agya, és sajnos ezt a szöveget mindenki átvette. A színes gyertyák, ahogy ma ismerjük őket, csak az 1960-es évek óta ismertek. Ezt megelőzően a rendelkezésre álló legtöbb gyertya a hófehér, sárgás fehér, tört-fehér volt.  A méhviasz gyertyák mellet a gyertyaöntők faggyú gyertyákat készítettek, de színezés nélkül! Amikor a parafin és sztearin gyertyák felváltották a méhviasz, és  faggyú gyertyákat, utána kezdődött el a gyertyák festése, színezése. Tehát nálunk is hagyományos fehéres gyertya van, a szalagok színesek, 3 lila és egy rózsaszín.