december 6, szerdai gondolat

December 6, szerda: Ráhagyatkozás és bizalom

„Benne reméltünk, hogy ő megszabadít minket. Ő az Úr, s mi benne bíztunk.” (Iz 25, 9b)

Adventi várakozásunkban miképpen növelhetjük magunkban az Úrra való ráhagyatkozás erényét?
Nemrégen láttam a Spektrum tv-n egy filmet, amely egy kísérletsort  mutatott be. A majdnem üres szobában egy asztalon édességek voltak. Egy felnőtt és egy kisgyerek bement, majd néhány perc múlva a felnőtt kiment. Azt mondta, hogy hamar visszajön, de az édességekhez nem szabad hozzányúlnia. A kandi kamerán látni lehetett: volt, aki somfordált, körbe-körbe, volt olyan, aki mert venni belőle, volt kisgyerek, aki nem. De mindegyik vívódott. És milyen büszke volt az, aki kiállta a próbát. Ő az, akiben megbízhatnak szülei.
És mi felnőttek vívódunk? Merünk ráhagyatkozni a kérésre, ami például Jézustól jön?
Jézus azt mondja a mai evangéliumban az éhes népnek, hogy telepedjék le. Ma úgy érzem, rögtön feltennék a kérdést, ettől el fog múlni az éhség, miért üljek le? Önfejűek vagyunk.
Ma jóval több okunk van bízni Istenben, mint Izajás korában. Isten bizalmának a jele, hogy Jézust hozzánk hasonló emberként küldte el közénk. Nagyon megtisztelő ez ránk nézve – nagy ajándék. Ezért érzem úgy, hogy köteles vagyok válaszolni erre a bizalomra azzal, hogy én is bizalommal fordulok az embertársaim felé. Ha valakiben nincs bizalom, nem fog tudni kapcsolatokat kiépíteni. Nem tud majd egészségesen jelen lenni semmilyen közösségben, mindig csak a rosszat fogja meglátni. Jézust kereső bizalommal szeretnék fordulni bárki felé. Ideális esetben a ráhagyatkozásom feltétel nélküli, teljes ráhagyatkozás, ez azonban nagyon nehezen sikerül. Talán  Isten felé könnyebben megy, mint embertársaim felé?
Amikor találkozom egy emberrel, eldöntöm: közel engedem-e magamhoz, bizalmat szavazok-e neki vagy sem. Bízni valakiben, megszeretni valakit, mindig személyes döntés. Egy átlag döntésben is benne kell legyen az Isten. Rá kell hagyatkoznom, De kérdés, hol van Isten, hányadik helyen a szívemben. Egy dolog biztos: minden csatát megnyerhetünk a térdeinken.
Jézus meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Most te is telepedj le. Ülj, vagy térdelj kényelmesen. Nyisd ki a szíved! Mondd el Uradnak:
   Uram, Jézus! Szeretnék benned remélni, benned bízni. Engedj legalább egy napot megtapasztalnom, amikor nem gondolok a dolgok mögé, nem kukacoskodom, nem kérdezek vissza. Olyan napot, amikor gyermeki hittel tárom ki szívem. Csendem a bizalom imája.