December 4, hétfői gondolat

Advent 2. nap hétfő: Rajta!

„Rajta, menjünk fel az Úr hegyére!” (Iz 2,3/b) Olvassuk a mai olvasmányból a felhívást.

Fenn a Tábor hegyen Jézus biztatja a 3 kiválasztott tanítványt: "Keljetek föl, ne féljetek!" Mert a jó Isten szeretete nem tesz ránk olyan terheket, amelyeket ne lennénk képesek elviselni, sem pedig olyan elvárások elé nem állít, amelyeknek ne lehetne megfelelni. Miközben kér, fel is kínálja a szükséges segítséget.

Szent II. János Pál pápának van egy könyve, melynek címe: „Keljetek föl, menjünk!” (Mk 14,42). Jézus ezt mondta azoknak, akik vele voltak a Getszemáni-kertben, tanítványainak, akiket különösen szeretett. Nem csak neki kellett mennie az Atya akaratának beteljesítése felé, hanem vele együtt a tanítványoknak is.

Az örömhír, az evangélium úgy szorul fokozatosan hátra mindennapi életünkben, hogy közömbösek vagyunk, nem bíztatjuk egymást. Egy focicsapat legnagyobb büntetése a zárt kapus mérkőzés, amikor nincs bíztató szurkoló. Templomaink kapuja igaz nyitva van, de adventen, vagy gyászmiséken kívül van benne 20-30 ember hétköznaponként?  Hát akkor az a 20 ember mondja egymásnak: gyertek, menjünk! Hisz az apostolok is csak 12-en voltak.

Érdekes, amikor Jézus hív, gyertek, menjünk! Valami nehézség következik: a keresztút nehézsége, vagy a tengeri vihar. Mk 4,35: Aznap alkonyatkor így szólt hozzájuk: "Keljünk át a túlsó partra." - És a csendes evezés után jött a vihar.

Vajon Jézus miért nem a Kanári szigetekre visz bennünket, csendes, gazdag nyugalmas helyre? Miért lesz menedékünk az Úr hegye? Mert méltán érzem, az Úr hegyen álló temploma menedék belülről, de kapuja előtt már csak a szembenállást, a vihart látom magam körül?

Amikor Jézus mondja: „menjünk!” - az igazi kérdés: az Ő nyomdokain járok? Fogom a kezét, hogy vezessen? Behívtam életem hajójába? A hajódban van már? Menjünk, de ne induljunk el nélküle!

 Rajta! Menjünk, mert ha Jézus velünk, ki ellenünk? Feljőve a templom lépcsőin, kitárul Isten világa: itt van menedékem, erőm és bizodalmam! Adj erőt Uram, hogy egymás jó példáiból tanulva, bíztassuk egymást. Rajta!